27 Mayıs 2014 Salı

KADINLAR DA ERKEN BOŞALMA PROBLEMİ YAŞIYOR!

Türkiye’de pek çok çift cinsel yaşamlarından yeteri kadar memnun olamadıklarını ve pek çok sorun yaşadıklarını dile getiriyor. Ülkemizde her 10 erkekten 7’sinin hayatının bir döneminde yaşadığı ve en sık karşılaşılan cinsel sorunların başında gelen erken boşalma sorununu siz de sadece erkekler yaşıyor sanıyorsanız yanılıyorsunuz. CİSED Genel Başkanı Psikoterapist & Psikiyatr Uz. Dr. Cem Keçe, kadınlarda erken boşalma ile ilgili bilinmeyenleri anlatıyor.

Çiftlerin en çok karşılaştıkları cinsel sorunların başında kadınlarda görülen erken boşalma, geç boşalma veya orgazm olamama gibi “boşalma ve orgazm bozuklukları” geliyor. Kadınlar geç boşalma veya orgazm olamamadan daha çok şikayetçi olurken, erken boşalmadan çok şikayetçi görünmüyor. Oysa geleneksel olarak erkeklerin sorunu olduğu bilinirken erken boşalma sadece erkeklerin sorunu değil, bu konuda kadınlar da azımsanmayacak bir şekilde mağdur olabiliyor.

Kadınlarda erken boşalmanın tanı kriterleri neler?

boşalma


Kadınlar için “dert” değil “avantaj” olarak bilinen erken boşalma, zevk alma kalitesini ve orgazm olmayı olumsuz etkilemesine rağmen, çoğu zaman bir problem olarak algılanmıyor. Her cinsel etkinlikte ya da neredeyse her cinsel yakınlaşmada aşağıdaki belirtilerin varlığında kadınlarda erken boşalma tanısı konulabiliyor:
  1. Eşli cinsel etkinlik sırasında, sürekli ya da yineleyici olarak, boşalmanın çoğu zaman penis vajinaya girdikten yaklaşık bir dakika içinde, kadının isteğinden önce, belirgin bir şekilde erken ve hızlı olması, nadiren önsevişme döneminde yaşanması. (Not: Kadında erken boşalma tanısı, penis-vajina birlikteliğini kapsamayan mastürbasyon gibi cinsel etkinliklerde bulunan kişilere de konabilirse de, bu tür etkinlikler için özgül süre ölçütü belirlenmemiştir.)
  2. Boşalma kasılmalarının, bedensel ve ruhsal duyumlarının çok düşük yoğunlukta olması.
  3. Belirgin orgazm seyrekliği ya da yokluğu.
  4. Erken boşalmanın en az, yaklaşık altı aydır sürmesi ve her cinsel etkinlikte ya da neredeyse her cinsel etkinlikte (yaklaşık % 75-100'ünde) olması.
  5. Erken boşalmanın kadında ruhsal açıdan belirgin bir sıkıntıya neden olması.
  6. Erken boşalmanın partner ilişkisinde çatışmaya ve uzaklaşmaya neden olması.
  7. Kadında erken boşalmanın cinsel kökenli olmayan bir ruhsal bozukluktan ya da eşin kaba güç kullanması gibi ağır bir ilişki bozukluğundan ya da gerginlik yaratıcı önemli başka etkenlerden kaynaklanmaması ve bir maddeye veya ilaca ya da başka bir sağlık durumuna bağlı meydana gelmemesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder